Biyogaz tesislerinden çıkan atık suların yanı sıra endüstriyel ve evsel atık su deşarjları genellikle yüksek konsantrasyonlarda amonyum azotu içerir. Hava veya buharla sıyırma, amonyak içerikli atıksuların arıtılması açısından kanıtlanmış bir teknolojidir. Yüksek katı madde içerikleri ve aşındırıcı kirleticiler, geri kazanım tesisinde yüksek performans gerektirir.
Amonyak Sıyırma:
Sıyırma işlemi içinde dolgu malzemesi yer alan bir sütunda gerçekleştirilir. Giren su, dolgulu yatağın üst kısmından verilir ve kolon boyunca aşağı doğru akar. Buna karşın, “karşıt akım preosesine istinaden” hava veya buhar yukarı doğru akar ve amonyağı sıvı fazdan sıyırır. Amonyak içerikli çıkış gazları kolonun üstünden çıkar ve arıtılmış su kolon tabanında toplanır. Havayla mı yoksa buharla sıyırmanın mı kullanılacağını ve tüm sürecin nasıl tasarlanacağını etkileyen anahtar parametreler şunlardır:
■ Yerel koşullar
■ Atık su akış sıcaklığı
■ Amonyak içeriği
■ Enerji kaynağı
■ Nihai ürünün ekonomik kullanılabilirliği (daha yüksek bir verimliliğe sahiptir)
Hava ile amonyak sıyırma prosesi genel olarak daha düşük işletme maliyetlerine neden olur ve herhangi bir buhar ve soğutma suyu kaynağı gerektirmez.
Atık Gaz Arıtımı:
Amonyaklı suyun elde edilmesi, absorpsiyon ve yanma dahil olmak üzere, atık gazların arıtılması için çeşitli olasılıklar mevcuttur. Buharla amonyak sıyırma, atık gazların bir damıtma kolonunda konsantre edilmesini sağlar. Bu süreç enerji yoğundur ancak amonyak kalıntısı bırakmadan çalışır. Ekonomik olarak kullanılabilen nihai ürün amonyaklı sudur ( yaklaşık %20 NH3 ) . Bu ürünün saflığı, örneğin Denox ünitelerinde olduğu gibi yeniden kullanıma izin verir. Hava ile amonyak sıyırma prosesi ile, amonyak içeren atık gazlar, yanma yoluyla veya bir asit scrubber prosesiyle absorbe edildikten sonra deşarj edileblir. Scrubber prosesinde amonyak sülfürik asit tarafından absorbe edilir. Nihai ürün, genelde sıvı gübre olarak kullanılan konsantre bir tuz çözeltisidir.